Op 3 januari vertrok ik, samen met mijn vriend, naar Argentinië voor een nieuw avontuur. Tijdens de eerste weken van onze reis maakten we al een aantal stops. Zo verbleven we in Buenos Aires en in Mendoza (Argentinië) en trokken we door naar Chili, meerbepaald naar Santiago en Pucon.

Omdat we voor vertrek nog niet veel hadden gepland en vertrokken waren zonder echte voorbereiding, namen we de eerste weken van onze reis wat tijd om te plannen. Daarnaast genoten we van de cultuur en de pracht van Zuid-Amerika, en nam ik de tijd om wat met mijn voedingsblog bezig te zijn. Ik maakte eveneens een gepersonaliseerd voedingsschema voor een vriendin van mij. Wat een leuke en boeiende opdracht!

Wat het eten hier in Zuid-Amerika betreft? Het is opnieuw opvallend dat het Ketodieet hier niet gemakkelijk te volgen zal zijn. Toch ben ik mij ervan bewust dat de gemakkelijke opties, meestal niet de beste zijn. De motivatie om deze levensstijl aan te houden is bovendien heel groot.


Voordat ik met het dieet startte, had ik het idee dat ik wist wat voor mij een goed eetpatroon was, alleen was het implementeren ervan, en het behouden van mijn gewicht, een echte uitdaging. Ik kon mezelf een 'emotionele eter' noemen en liet mij dus af en toe volledig gaan. Ik had de neiging om de geleerde zaken te negeren voor een sneller en hoger genot.

Hier in Zuid-Amerika merkte ik de afgelopen weken ook op dat men vaak opteert voor het instant genot. Voor gezondheid is weinig aandacht en verleidingen zorgen vaak voor onbewuste voedingskeuzes. Ook worden suikerrijke producten hier aangeboden aan lage prijzen en krijgen de goedkope en snel verkrijgbare opties vaak te voorkeur. Het kiezen voor natuurlijke en onbewerkte voeding impliceert vaak een hogere prijs, en een verlaagd instant genotsgevoel.

Het lijkt niet gemakkelijk om verleidingen doeltreffend te bestrijden. Toch denken we nog te vaak dat hiervoor enkel een sterke wilskracht nodig is. Dit klopt niet volledig, want het eten van suiker is een grote boosdoener. Het is dus zeker niet alleen ons doorzettingsvermogen dat ons gewicht dicteert, want onze biologie is simpelweg sterker dan onze wilskracht!

Tijdens de eerste weken in Zuid-Amerika merkte ik zelf geen grote verleiding voor suikerrijke producten, ondanks het grote aanbod. Ik denk dat ik er al gewoon aan ben om hier geen aandacht meer aan te geven. Bovendien blijkt het bannen van suiker uit het eetpatroon, één van de beste manieren om verleidingen tegen te gaan, zoals eerder besproken in 'Suiker, een gif voor ons lichaam' en 'Stop met het tellen van calorieën'.

Ik probeerde de afgelopen maanden dan ook te leven, zodat zelfbeheersing slechts in beperkte mate nodig was. Slim zijn in het bepalen van jouw voedingskeuzes maakt het dus mogelijk dat je niet sterk hoeft te zijn. Daarnaast is het een kunst om ervoor te zorgen dat we geen honger meer ervaren.  

Geen doel is te ver, als je plezier hebt in wat je doet.