Graag deel ik met jullie mijn eerste week volgens het Ketodieet.

DAG 1

10/11/2019

 • 8 u: koffie en vegetarische omelet
 • 14 u: pina colada
 • 20 u: biefstuk met champignonroomsaus en portie sla
 • 3 liter water

Aanvankelijk had ik het moeilijk met het idee om geen koolhydraten meer te eten. Ik had mijn twijfels bij de sterk verminderde inname en de verhoogde opname van allerhande vetten. Ik wist bovendien niet wat wél en niet toegestaan was binnen het Ketodieet. Ik legde de focus tijdens de eerste dag voornamelijk op het niet innemen van koolhydraten, hoewel een pina colada, zo bleek later, heel wat koolhydraten bevat.

Ik voerde wat verder onderzoek uit. Na de eerste dag had ik namelijk al heel wat vragen. Wat kan en mag binnen het Ketodieet? Hoe belangrijk is het laten van pauzes tussen diverse maaltijden? Wat met alcohol? Welke effecten op korte en lange termijn brengt het dieet met zich mee?

Tijdens de eerste dag liet ik tussen elke 'maaltijd' een pauze van zes uur, wat in contrast was met wat ik eerder had geleerd in verband met het stimuleren van het metabolisme. Dit inzicht werd in een aantal artikels volledig weerlegd, met het idee dat ons lichaam nood heeft aan pauzes om bepaalde voedingsstoffen efficiënt te kunnen afbreken. Een echte staat van ketose wordt echter pas bereikt na vasten gedurende een langere periode. Daar vertel ik jullie later graag meer over.

DAG 2

11/11/2019

 • 8 u: koffie en banaan
 • 14 u: rijst met tartaar van tonijn, balsamicosaus en mango
 • 20 u: omelet met tomaat, paprika, ajuin en tonijn
 • 21 u: halve fles rode wijn
 • 2,5 liter water

Ik had de motivatie om veel bij te leren, en dacht ook nog fruit te mogen nuttigen. Wat lekker die banaan! Achteraf bleek dat een volledige banaan reeds voldoende koolhydraten bevatte voor de hele dag, rekening houdende met een maximum inname van 20-50 gram koolhydraten per dag.

In een strandbar bestelde ik nadien een schotel met tonijn en rijst. De tonijn was toegestaan, en ik was mij bewust van het feit dat rijst, mango en balsamicosaus geen Ketovriendelijke ingrediënten waren. Een andere meer Ketovriendelijke keuze had ik namelijk niet in de strandbar, dus ik genoot met volle teugen. Nadien had ik hier een dubbel gevoel bij. Enerzijds wilde ik het Ketodieet heel graag uitproberen en anderzijds botste ik vaak aan tegen de geringe mogelijkheden ervan om dit in Costa Rica te gaan proberen.

Ik had opnieuw nood aan wat onderzoek, en de avond bestond er dan ook uit mij verder te gaan verdiepen in de specifieke voedingsmiddelen die bepaalde producten bevatten. Ik liet een pauze van ongeveer zes uur tussen de verschillende maaltijden, en at binnen een tijdspanne van 12 uren. Bovendien liet ik 12 uren tussen de laatste genuttigde maaltijd van de dag voorheen, en de eerste maaltijd van die dag.

DAG 3

12/11/2019

 • 8 u: koffie en omelet
 • 13 u: banaan
 • 14 u: coco loco  (cocoswater met rum)
 • 19 u: kip met champignon
 • 20 u: 2 glazen rode wijn
 • 2,5 liter water

Hoewel ik die dag wel al wat beter wist welke zaken toegestaan waren, at ik opnieuw een banaan. We deden in de voormiddag namelijk een grote wandeling en ik had het gevoel dat ik suikers nodig had. Achteraf had ik daar wel mijn twijfels rond. Ik genoot van de suikers, maar een uur later kreeg ik door een local een coco loco aangeboden. Ik twijfelde heel even, maar liet mij gaan. Opnieuw een emotionele en sociale keuze, achteraf gezien. Na een aantal heerlijke slokken van de coco loco, kreeg ik wat schuldgevoel, en besliste ik de rest niet meer uit te drinken.

Die avond aten we kip met champignons, een behoorlijk goede maaltijd, want we bakten de kip in veel vet. Lekker! Wat de wijn betreft: ik leerde dat ook alcohol slechts in heel beperkte mate is toegestaan binnen het dieet. Ik werd mij steeds meer bewust, maar besliste mij toch nog niet alles te ontzeggen. Ik genoot, weliswaar in beperkte mate.

DAG 4

13/11/2019

 • 8 u: koffie met omelet en tonijn
 • 11 u: avocado met peper en zout
 • 19 u: stoofpotje van courgette, pijpajuin en broccoli met steak en een kleine portie rode bonen
 • 20 u: halve fles rode wijn
 • 2,5 liter water

Het is misschien wel opvallend, maar in Costa Rica wordt de dag vaak gestart met eieren, bonen en rijst. Voor mij was het eten van eieren toegestaan, en ik weigerde de typische gallo pinto erbij te nemen. In de voormiddag aten we een avocado met wat kruiden, wat zeker past binnen het Ketodieet.

Ik voelde mij eigenlijk goed, want merkte dat ik steeds meer bijleerde en dit ook probeerde te implementeren. We kookten vaak ons eigen potje om op die manier een idee te hebben van alle inbegrepen voedingsmiddelen. Ik voelde wat meer zelfdiscipline dan de dagen voorheen.

Omdat ik doorheen de dag nog geen koolhydraten had gegeten, besliste ik 's avonds wel mee te genieten van een kleine portie rode bonen die werden gemaakt door een andere gast van de hostel. Bovendien dronk ik ook nog een aantal glazen rode wijn.

's Avonds deed ik verder onderzoek naar het effect van alcohol binnen het dieet. Zoals iedereen weet is alcohol niet aan te raden. Ik werd mij bewust van de effecten. Ik voelde mij een echte leerling en het ging goed. De motivatie om door te zetten groeide. Ik besliste mijn alcoholverbruik te verminderen. Velen onder jullie weten waarschijnlijk dat dit op reis niet altijd een 'gemakkelijke' opgave is. Ik raakte er echter steeds meer van overtuigd dat de gemakkelijke oplossingen, meestal niet de beste zijn.

DAG 5

14/11/2019

 • 8 u: koffie en portie ananas
 • 20 u: kipfilet met portie sla, avocado, tomaat en pijpajuin
 • 21 u: thee
 • 3 liter water

Een ontbijt starten met fruit is niet aangewezen binnen het Ketodieet. Fruit bevat suikers, en dus koolhydraten. Ons lichaam geeft ons door de inname ervan het signaal dat we suikers nodig hebben. Dit blijkt een effect te hebben op onze keuze van voeding doorheen de hele dag. Ik besliste niet in te gaan op de nood naar meer, en hield me voor om een gezond avondmaal te bereiden. Ik liet een pauze van 12 uur tussen beide maaltijden. Ik onthield mij bovendien van wijn of andere alcoholische dranken, en was trots op mijn prestatie van die dag. Ik voelde mij wat vermoeider dan anders, en sliep als een roos.

DAG 6

15/11/2019

 • 8 u: koffie en hardgekookt ei
 • 20 u: glutenvrije taco met gebakken kip, paprika, ajuin, ananas, wortelen en kaas
 • 21 u: thee en portie ananas
 • 2,5 liter water

Ik begreep steeds beter, dat de inname van koolhydraten zorgde voor een verhoogd hongergevoel en een hunkering naar meer. Ik probeerde mijn lichaam doorheen de dag de tijd te geven om vetten te verbranden, en probeerde af en toe een langere tijd te 'vasten'. Dit zorgde soms voor een verandering in humeur en een hongergevoel, die na verloop van tijd gewoon weer wegging.

Ik begon wat te lezen over 'intermittend fasting' en leerde al snel dat vasten een positief effect kan hebben op de vetverbranding en kan zorgen voor een verminderd hongergevoel op langere termijn. Veel dank gaat uit naar mijn vriend voor de motivatie die hij mij geeft, en het heerlijke avondmaal dat hij voor mij klaarmaakte.