DAG 7

16/11/2019

 • 8 u: koffie en eieren
 • 18 u: soepje met gebakken kip, courgette, wortel, paprika, bouillon en zure room
 • 2,5 liter water

Wat in de voormiddag goed ging, bleek in de namiddag veel moeilijker. Ik had wat last van mijn humeur en dit uitte zich in mijn reactie naar andere mensen toe. Ik verlangde naar het avondmaal, maar kon eigenlijk niet heel veel eten. Ik was snel voldaan.

Die dag begon ik wel een gewichtsverlies op te merken. Dit was te merken aan mijn juwelen die plots wat te groot waren. Ook merkte ik aan mijn kledij dat ik reeds een aantal kilo vermagerd was. Bovendien had ik sindskort het gevoel dat ik minder gezwollen was, en ik was gemotiveerd om ermee verder te gaan. In kilo's kon ik het gewichtsverlies niet opmeten, doordat ik nog steeds in Costa Rica verbleef.

Ik ging op zoek naar meer informatie in verband met het vasten (intermittend) en las via diverse bronnen dat het goed was om 16 uren te vasten, gevolgd door het eten van vetten (en in geringere mate eiwitten) gedurende de volgende 8 uren. Het werd bijvoorbeeld sterk aangeprezen om enkel een middag- en avondmaal te eten, gevolgd door een periode van 16 uur vasten (tot aan de volgende lunch). Ik zou dit gaan proberen. Om ervoor te zorgen dat ik geen tekorten zou hebben, besloot ik dit niet elke dag op rij te doen, maar aan te voelen wat voor mij een goed interval was.

DAG 8

17/11/2019

 • 8 u: koffie
 • 18 u: parmaham met avocado en kerstomaatjes
 • 19 u: tonijn met boerenkool
 • 20 u: thee
 • 2,5 liter water

's Ochtends dronk ik veel water en wat koffie en doorheen de dag vastte ik. 's Avonds genoot ik van een hapje met parmaham en avocado en nadien maakten we opnieuw een lekker gerecht. Toch had ik het moeilijk om de volledige portie op te eten, en besloot dus niets te forceren. Ik liet (onbewust) een pauze van 24 uren tussen mijn laatst genuttigde maaltijd van de avond voordien, en het avondmaal van die dag.

Vroeger had ik altijd honger, en nu is die honger veranderd naar goesting. Ik geniet dan ook veel meer van de maaltijden die ik nuttig. Bovendien merkte ik die dag op dat ik meer energie had en alerter was doorheen de dag.

Ik besloot de dag af te sluiten met een heerlijk kopje thee. Ik was weliswaar tevreden van mijn prestatie van die dag. Ik las me verder in over het Ketodieet en over het vasten, en merkte een vermindering van lichaamsvocht op. Op dat moment merkte ook mijn vriend een verschil. Ik was gemotiveerd.

Tijdens die nacht merkte ik dat mijn maag heel wat geluiden produceerde, maar een hongergevoel bleef volledig uit. Bovendien had ik minder hunkeringen naar suikers en koolhydraten, wat mij een positief gevoel gaf. Ik sliep elke nacht een beetje beter, wat in strijd is met wat vele mensen vertellen die het Ketodieet proberen. Ik kon mezelf gelukkig prijzen!

DAG 9

18/11/2019

 • 8 u: 3 hardgekookte eieren
 • 13 u: gebakken spek
 • 19 u: 2 gin tonic's
 • 20 u: ribbetjes met een portie sla
 • 2,5 liter water

Die dag besliste ik toch een ontbijt te nemen, weliswaar een toegestaan ontbijt. Ik voelde me sterk door de inname van eiwitten en besliste tijdens de lunch een goede portie spek te eten. Wat lekker!

Opvallend was dat ik steeds vaker een toiletbezoek nodig had. Ook mijn stoelgang leek te veranderen en te verminderen. In de namiddag voelde ik mij wat minder goed, en had wat last van buikpijn. Dit was na een paar uur gewoon verdwenen.

Later op de avond gingen we naar een bar, waar ik besliste een gin tonic te drinken. Nadien bestelde ik nog één. Gelukkig kan gin eigenlijk (wat betreft koolhydraten) geen kwaad. Toch ben ik mij ervan bewust dat alcohol een gif is voor het lichaam. Bovendien bevatten heel wat soorten tonic ook suikers, en passen die dus niet binnen het dieet.

Als we weten dat ons lichaam de voorkeur geeft aan het afbreken van alcohol in plaats van vet, is het niet onlogisch dat alcohol de afbraak van vet in de weg staat. Ik ervaarde echter geen schuldgevoel, en wilde mij ook niet alles ontzeggen. Bewustwording is het begin van alles. Ik genoot.

DAG 10

19/11/2019

 • 8 u: koffie en omelet
 • 19 u: gelakte ribbetjes met klein slaatje + hapje gegrilde ananas
 • 3 liter water

Op 19 november aten we als ontbijt een omelet met wat koffie bij. Nadien hebben we een wandeling van 17 kilometer gemaakt, zonder een hongergevoel te ervaren tijdens die wandeling. Wat opvallend!

Die avond gingen we uit eten, want de dagen voorheen hadden we vaak zelf ons potje gekookt. Wat een uitdaging om een restaurant te vinden dat ook wat Ketovriendelijke gerechten aanbiedt! Ik koos voor ribbetjes en at een klein slaatje met een hapje gegrilde ananas voor de smaak. Het was heerlijk. Mijn vriend at met veel plezier de portie frietjes op.

DAG 11

20/11/2019

 • 7 u: koffie
 • 13 u: een volledige avocado met een half blikje tonijn in olijfolie
 • 20 u: 300 gram steak met champignonroomsaus, gegrilde groenten en een slaatje
 • 3 liter water
'Steak met champignonroomsaus'

Ik voelde mij goed en had geen nood aan ontbijt. Ik besliste die dag pas te eten rond 13 uur, ongeveer 18 uur na de laatst genuttigde maaltijd. De honger bleef uit. De lunch smaakte mij wel en ik was ook onmiddellijk weer voldaan. De hele namiddag heb ik geen honger ervaren. We deden opnieuw een grote wandeling en 's avonds beslisten we een gezellig restaurant uit te kiezen.

DAG 12

21/11/2019

 • 7 u: koffie
 • 12 u: twee spiegeleitjes
 • 14 u: 40 gram amandelnoten
 • 20 u 30: mozzarella met prosciutto en sla / tartaar van zalm met kappertjes, gemarineerd in olijfolie + citroen
 • 3 liter water

Het eten van eieren zorgt er bij mij steeds voor dat ik goed verzadigd ben, hoewel ik tijdens de afgelopen dagen eigenlijk nooit dat 'overvolle' gevoel nog heb ervaren. Het is dan ook zalig om te merken dat het hongergevoel steeds minder aanwezig is en ook dat minder aangename gevoel na het eten van een maaltijd, blijft altijd volledig uit. Ik voel dat mijn lichaam gezond is, en krijgt wat het nodig heeft.

Zo opgelucht dat ik die dag tijdens ons reis naar San José de ideale noten vond om te nuttigen binnen het dieet. Voordien stootte ik telkens op het feit dat er allerlei toegevoegde suikers aanwezig waren. Ik begon steeds meer naar de voedingswaardentabel op de etiketten te kijken, en merkte op dat ik vroeger vaak niet stilstond bij hetgeen ik met veel plezier, en in grote mate, mijn lichaam binnenstuurde. Dit is dan ook zeker een goede les voor mij, en ik ben ervan overtuigd dat bewustwording heel belangrijk is binnen dit dieet.

Wie verwacht er nu dat lightproducten eigenlijk gewoon producten zijn waar minder vetten aan zijn toegevoegd maar een heleboel andere (slechte) suikers? Wie denkt dat chips ook suiker bevatten? Was yoghurt met fruit niet gezond? ...

Opnieuw vele vragen, met nog weinig concrete antwoorden. Ik zoek het graag verder uit en probeer kritisch te zijn over wat ik eet, en wat het effect daarvan is op mijn algemene welzijn.

DAG 13

22/11/2019

 • 8 u: koffie
 • 15 u: vissoep met kokosmelk
 • 20 u: brochettes van kip, rund en varken
 • 21 u: 200 gram braambessen
 • 2,5 liter water

Die dag maakten we opnieuw een busreis van San José naar Puerto Viejo. Voor vertrek dronk ik koffie, maar doordat de honger uitbleef, besliste ik die dag niet te ontbijten. Het was dus ongeveer 18 uur geleden dat ik de laatste maaltijd had genuttigd. Bij aankomst in Puerto Viejo, kozen we een restaurant uit, waar ik vissoep nam. Toen ik van de vissoep begon te proeven, merkte ik al snel op dat er heel weinig vis was om van te proeven. Ik at de kleine portie vis op en dronk het heerlijke soepje uit. Het grootste deel van de vissoep bestond namelijk uit koolhydraten en ik besliste dus een groot deel te laten liggen.

's Avonds gingen we de stad in, en omdat een Ketovriendelijk restaurant vinden geen gemakkelijke optie bleek, kozen we voor brochettes die werden gemaakt in een klein en gezellig kraampje langs de weg. Ik at een halve brochette gemaakt van kip, en nam ook een volledige brochette van zowel rund als varken. Het heeft zeker gesmaakt. Als dessert kozen we voor braambessen.

Het is misschien wel opvallend, maar de periode waarin ik niets eet duurt altijd langer dan de periode of tijdspanne waarin ik wel eet. Dit vormt echter geen probleem, omdat mijn honger niet meer is zoals vroeger. Daarnaast voelt het goed om mijn lichaam maar gedurende een beperkte tijdspanne van gezonde voeding te voorzien, en merk ik reeds een opvallend verschil ten opzichte van afgelopen weken/maanden. Ondertussen voer ik wat onderzoek uit naar vasten en probeer ook aandacht te hebben voor de specifieke voedingswaarden van bepaalde producten.

DAG 14

23/11/2019

 • 8 u: koffie
 • 14 u: 2 smoothies met braambessen en munt (zonder toegevoegde suikers)
 • 18 u: halve avocado met peper en zout en 20 gram amandelnoten
 • 20 u: hamburgers, spek, ei en sla
 • 3 liter water
'Smoothie met braambessen en munt'

We startten de dag zoals gewoonlijk met een kopje koffie. Ik voelde mij goed, zat vol met energie en had opnieuw heerlijk geslapen. In de namiddag dronk ik een smoothie in een strandbar. Ik liet de smoothie maken met aardbeien en munt + water, en vroeg expliciet er geen suiker aan toe te voegen. Dit was geen enkel probleem.  

Nadien at ik een halve avocado en als avondmaal stond een hamburger met spek, ei en sla op het menu. We kozen ervoor de hamburger te bestellen zonder brood, en maakten op die manier ons eigen Ketovriendelijke schotel. Heerlijk!

In het algemeen denk ik niet vaak aan eten omdat ik honger heb, maar heb ik honger omdat ik dacht aan eten voor een andere reden.