Dag 29 - dag 35

9 december - 15 december

Met al het 'gemaksvoedsel' dat ons aangeboden wordt hoeven we eigenlijk niet veel meer na te denken. Vele maaltijden worden kant-en-klaar aangeboden wat zorgt voor minder werk. Pastasauzen zijn al gemengd, de blokjes kaas al versneden en de soep al in een blik verpakt. Waarom zouden we dan (met de weinige tijd die we hebben) zelf brood bakken, bouillon trekken of tomaten kweken?

Vroeger kookte ik altijd redelijk standaard. Zo kozen we vaak voor pastaschotels met vlees en groenten of vulden we ons bord met lekkere eenpansgerechten zoals vol-au-vent, stoofvlees of wok. Let wel: ik stond geregeld zelf in de keuken en liet mijzelf niet toe om kant-en-klare maaltijden te kopen.

Reeds langere tijd was ik mij bewust van het feit dat kant-en-klare maaltijden of voorverpakte producten worden aangevuld met allerlei chemische stoffen om de houdbaarheid te kunnen verlengen en de smaak 'nog beter' te maken. Ik was, en ben nog steeds, fan van pure producten.  

Tijdens mijn reis naar Costa Rica (november 2019) merkte ik op dat ook daar veel bewerkte voeding werd gegeten. Gemakkelijk en goedkoop is het natuurlijk wel. Toch voelde ik de noodzaak om nog bewuster bezig te zijn met voeding, en kreeg er interesse voor het Ketodieet. Toen ik startte met het dieet, was het behoorlijk moeilijk om gerechten te kiezen en inkopen te doen in de supermarkt.

Nu, na 5 weken volgens het dieet, is het voor mij een stuk gemakkelijker. Toch heb ik reeds meer veranderingen in mijn voedingspatroon doorgevoerd, dan dat ik vooraf had kunnen denken. Ik probeerde de afgelopen 5 weken de koolhydraatinname sterk te beperken. Om dit te bewerkstelligen las ik vele voedingslabels en etikketen en deed ik continu onderzoek naar de verwerking van bepaalde producten. Hetgeen nu vaak op het menu staat: vlees, vis, noten, kaas, volle roomproducten en groene groenten.

Ik hield opnieuw alles mooi bij en maakte een schema met de voedingsstoffen en de bijhorende macro's. Dit is het overzicht:

'Overzicht voedingsstoffen week 5'

'Overzicht macro's week 4'

De verhoudingen die ik deze week kon aanhouden:

  • Percentage vet: 68%
  • Percentage eiwit: 28%
  • Percentage koolhydraten: 4%

Binnen het Ketodieet wordt er gestreefd naar volgende verhoudingen:

  • Percentage vet: 70%
  • Percentage eiwit: 25%
  • Percentage koolhydraten: 5%

Zoals te zien in mijn overzicht, houd ik mij behoorlijk goed aan de verhoudingen die worden voorgeschreven. Ik moet er ook niet veel moeite voor doen. Ik weet wat ik mag eten en hoef dus op voorhand geen berekeningen te maken. Toch verbaas ik mij elke week opnieuw over hoe goed mijn macro's overeenkomen met de voorgeschreven macro's.