Ketose is een metabolisch proces dat plaatsvindt wanneer ons lichaam geen suikers heeft om als brandstof te gebruiken. Wanneer we dus energie nodig hebben, zonder dat er koolhydraten beschikbaar zijn om het lichaam van die energie te voorzien, begint ons lichaam automatisch ketonen te produceren. We kunnen dus stellen dat het geweldige aanpassingsvermogen van ons lichaam ervoor zorgt dat we als mens niet afhankelijk zijn van één enkele energiebron.

Het Ketodieet doelt op het eten van veel vetten, heel weinig koolhydraten en een gemiddeld aantal eiwitten. Hierbij wordt de volgende verhouding aangehouden: 70% (gezonde) vetten, 25% eiwitten en 5% koolhydraten. Het hele idee van Keto is het sterk verminderen van de koolhydraatinname. Dit betekent dat je op een dag tussen de 20-50 gram koolhydraten mag eten.

Door deze sterk verminderde koolhydraatinname, ondergaat het lichaam vele biologische veranderingen, waaronder een vermindering van insuline en een grotere vetafbraak. Bij heel wat mensen zijn deze momenten beperkt en kortstondig, maar door middel van een Ketogeen dieet kun je de ketose gaan verlengen.

'Het proces van ketose'

Het Ketodieet bestaat eruit gedurende een langere periode de koolhydraatconsumptie tot een minimum te beperken, en dus je lichaam te onthouden van glucose als brandstof. Door weinig of geen koolhydraten te consumeren, gaat je lichaam energie halen uit je vetreserves in plaats van uit de koolhydraatreserves. Bij dit proces speelt onze lever een grote rol. Deze zorgt voor de omzetting van vetten naar ketonen, die nadien in onze bloedbaan terecht komen. Onze hersenen gebruiken de geproduceerde ketonen om energie te krijgen.

Om die redenen, kan het ook geen verrassing zijn dat het Ketogeen dieet verschillende voordelen voor afvallen biedt. Andere kenmerken:

 • De afbraak van spiercellen wordt verminderd.
 • Er is een groter verlies aan vocht.
 • Er is sprake van een verminderd hongergevoel. Dit wordt ondersteund door positieve veranderingen in honger- en verzadigingshormonen. [1]
 • De cognitieve functies krijgen een boost.
 • Er is een betere hersengezondheid.
 • Het kan helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen, reuma, artritis, en andere ziekten. [2]
 • Er is sprake van een verhoogd energiepeil.

Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen die meermaals werden gerapporteerd door mensen die reeds langere tijd het Ketodieet volgen, zoals:

 • De plasbeurten worden verhoogd.
 • Sommige mensen hebben last van een slechte adem.
 • Er kan een verminderd energieniveau ervaren worden tijdens de eerste weken Ketodieet.
 • Er kan sprake zijn van een verhoogde vermoeidheid tijdens de beginfase.

Voor diegenen die meer informatie willen rond de nadelen werd een specifiek artikel opgesteld in verband met 'De Ketogriep'.

Als het Ketodieet goed wordt gevolgd, verhoogt dit koolhydraatarme en vetrijke dieet de aanwezigheid van ketonen in het bloed. Deze bieden een nieuwe brandstof voor het lichaam en kunnen veel unieke gezondheidsvoordelen veroorzaken.