Wat is het?

De Ketogriep is een natuurlijke reactie van het lichaam als men in Ketose gaat. Over het algemeen is dit slechts een tijdelijk fenomeen, dat wordt veroorzaakt doordat de switch van een 'normaal' eetpatroon naar een Ketogene eetwijze wordt gemaakt.

In een normale metabolische toestand verbandt het lichaam glucose als brandstof (om energie uit te halen). Dit proces wordt glycolyse genoemd. [1] Tijdens het Ketodieet echter, ontzie je je lichaam van koolhydraten wat de belangrijkste bron van glucose is. Omdat je lichaam niet genoeg glucose beschikbaar heeft, schakelt het over op het verbranden van vetzuren als brandstof. Dit metabolische proces heet 'Ketose'. [2]

Oorzaken

Volgende drie oorzaken liggen aan de basis van de meest voorkomende klachten, volgens voedingsdeskundige Jillian Kubala: [3]

 1. Het lichaam ontdoet zich van water en natrium
  Wanneer je koolhydraten uit je dieet schrapt, dan verwijder je het macronutriënt dat de sterkste insulinerespons geeft in het lichaam. Suikers zorgen ervoor dat je alvleesklier insuline afgeeft aan het bloed. Insuline fungeert op zijn beurt als een soort 'distributiemanager' voor je bloedsuiker, waarbij het glucose dirigeert naar de lichaamcellen (om energie uit te halen). Insuline heeft echter ook een effect op de werking van de nieren. Insuline zorgt er namelijk voor dat de nieren natrium en water vasthouden. Wanneer het insulineniveau dus daalt omwille van een lagere inname van koolhydraten en suikers, dan zullen de nieren natrium loslaten en daarmee ook flink wat vocht.
 2. Schildklierhormonen dalen
  Uit wetenschappelijk onderzoek [4] blijkt dat de schildklierfunctie nauw samenhangt met de consumptie van koolhydraten. Zo bleek dat een volledige restrictie (0 gram per dag) leidde tot een vermindering van 47% van het T3-schildklierhormoon. Dit hormoon is echter het krachtigste schildklierhormoon dat ons lichaam produceert. Een tekort aan schildklierhormonen kan verschillende klachten veroorzaken waaronder futloosheid, depressie, spierpijn, constipatie en vermoeidheid.
 3. Stijging van de cortisolwaarden
  Ketose is als het ware een overlevingsmechanisme. Onze voorouders konden hierdoor, in tijden van voesdselschaarste, overleven op hun vetreserves. [geschiedenis] Omdat het lichaam in een overlevingsmodus wordt gedwongen, reageert het met het aanmaken van stresshormonen in de vorm van cortisol. [5] Op die manier probeert het lichaam het energieverlies dat wordt veroorzaakt door het schrappen van koolhydraten, op te vangen. Als men dus tijdens het Ketodieet last heeft van prikkelbaarheid en een onrustig gevoel, kan dit een teken zijn dat het cortisolgehalte verhoogd is. Wanneer ons lichaam zich verder aanpast, zal het automatisch ook minder cortisol gaan aanmaken.

Gevolgen

Deze drastische vermindering van koolhydraten en suikers kan een schokeffect veroorzaken bij het lichaam en dit kan zorgen voor bijwerkingen. De meeste personen ervaren dergelijke bijwerkingen in de vorm van vermoeidheid en een zwak gevoel. Andere symptomen die zich kunnen voordoen volgens voedingsspecialist Jillian Kubala [3], zijn:

 • misselijkheid;
 • overgeven;
 • constipatie;
 • hoofdpijn;
 • prikkelbaarheid;
 • spierkrampen;
 • duizeligheid;
 • maagklachten;
 • slaapproblemen.

Omwille van deze bijwerkingen kan het Ketogeen dieet een vrij pittig dieet zijn om mee te starten. Het is dan ook logisch dat de overgang van glucose als brandstof naar vet als brandstof, enig aanpassingsvermogen van het lichaam eist. Bovendien is er mentale kracht en een sterk doorzettingsvermogen nodig, want het is wel best pittig om koolhydraten te schrappen wanneer het lichaam er erg gewoon/verslaafd aan is.

Het lijkt mij dan ook heel belangrijk om, alvorens over te stappen op het Ketodieet, voldoende onderzoek te doen. Daarnaast is bewustwording en continue reflectie binnen dit dieet heel belangrijk, want ook aan dit dieet zijn dus gevaren verbonden.

Bronnen

Webpagina's