Voedingsstoffen dragen bij aan een optimale werking van het lichaam en een optimale energievoorziening.

Macrovoedingsstoffen

Eiwitten, vetten en koolhydraten worden ook wel macrovoedingsstoffen genoemd [1], en vormen een groot deel van onze totale voedingsinname. Deze voedingsstoffen worden kortweg macro's genoemd en zorgen voor het grootste deel voor onze opname van calorieën.

Binnen het Ketodieet wordt ernaar gestreefd om ongeveer 70% van de calorie-inname te verkrijgen via het eten van vetten. 25% van de calorie-inname zou moeten bereikt worden door de inname van eiwitten en de overige 5% door het eten van koolhydraten. Dit betekent dat je bij dit dieet dus tussen de 20-50 gram koolhydraten per dag mag eten.

Zonder macronutriënten kunnen we niet functioneren. Van dit soort nutriënten heeft ons lichaam er een heleboel nodig. Deze voedingsstoffen zijn als het ware de brandstof voor ons lichaam en zorgen voor energie.  

Zie hier hoe de macro's berekend worden.

Microvoedingsstoffen

Vitaminen en mineralen worden ook wel microvoedingsstoffen genoemd. [1] Mineralen zijn, net als vitaminen, voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn echter wel van groot belang voor een goede gezondheid en een normale groei en ontwikkeling. Anders dan de macronutriënten, leveren ze geen energie. Wel zijn ze nodig voor het vrijmaken van de energie uit de macrovoedingsstoffen. Omdat het lichaam zelf geen mineralen kan aanmaken, moeten ze worden opgenomen via de voeding.

Elektrolyten

Elektrolyten zijn essentiële mineralen die worden gevonden in bloed, zweet en urine. Wanneer deze mineralen opgelost worden in een vloeistof, vormen ze elektrolyten - positieve en negatieve ionen die in stofwisselingsprocessen worden gebruikt. De belangrijkste elektrolyten die in het lichaam voorkomen zijn:

  • Natrium
  • Kalium
  • Chloride
  • Calcium
  • Magnesium
  • Fosfaat
  • Bicarbonaat

Deze elektrolyten zijn nodig voor verschillende lichaamsprocessen, waaronder een goede zenuw- en spierfunctie en een goede vochtbalans. Het is dan ook van groot belang dat er een goede balans is in elektrolyten. Dit heeft voornamelijk een effect op de samenstelling van het bloed, de spierfunctionaliteit en andere lichamelijke processen. Ze zijn dan ook essentieel om ervoor te kunnen zorgen dat cellen met elkaar kunnen interageren door middel van elektrisch geladen spanning.

Een tekort aan elektrolyten kan leiden tot algemene futloosheid, slechte concentratie en andere bekende neveneffecten van de Ketogriep. Een goede en alom bekende manier om elektrolyten tijdens het Ketodieet aan te vullen, is door wat 'Himalaya' zout toe te voegen aan het water dat je gedurende de dag drinkt. Zout bevat namelijk heel wat essentiële mineralen.

BRONNEN

Webpagina's